Hogyan javítottuk meg az irodai mosogatógép usabilityjét 3D nyomtatással?

Valós UX problémát találtunk a konyhánkban

Mint minden irodában, nálunk is szinte állandóan megy a mosogatógép. Nincs igazi felelőse: bárki elindíthatja, és ha lejárt, bárki belenyúlhat érte egy-egy tiszta tányérért, pohárért. Igen ám, de hosszas kotorászás és tapogatás nélkül honnan tudjuk, hogy a mosogatógépben piszkos vagy tiszta edények vannak-e?
Usability ügynökség vagyunk – elhatároztuk, hogy saját módszerünk segítségével keresünk megoldást erre a hétköznapi problémára.
gif
 

Csináltunk egy gyors lo-fi papír prototípust

Mint a legtöbb problémát, ezt is sokféle módon meg lehet oldani. A legegyszerűbb megoldás az lenne, hogy ha valaki látja, hogy lejárt a mosogatógép, kiveszi a tiszta edényeket, és elrakja őket a szekrénybe. Ehhez azonban a kollégák szokásait kellene megváltoztatni, ami a legnehezebb feladat – el is vetettük.
A következő ötletünk az volt, hogy koszos/tiszta alapon jelezzük a mosogatógépben lévő tányérok “státuszát”.
 
papir
Először készítettünk egy gyors papír prototípust
 
Ötletünkhöz alig 15 perc alatt elkészítettük egy papír prototípust, felragasztottuk a mosogatógép ajtajára és vártunk. A kollégák kíváncsian vették használatba az új eszközt. Kellett egy kis idő, mire megtanulták, hogy mikor érdemes átállítani, de végül tökéletesen bevált.
Teltek a hónapok, a kapcsoló működött, hozta az elvárt eredményt. Viszont a papír prototípus nem bírta jól a napi használatot, foszladozni kezdett. Eljött az ideje, hogy tartósabb megoldást keressünk.
 

Újraterveztük és 3D-ben kinyomtattuk a kapcsolót

A 3D nyomtatás ma már elérhető áron biztosít lehetőséget arra, hogy az ötleteiket megvalósítsuk. A különböző nyomtatási technológiák között szabadon választhatunk annak függvényében, hogy az ár vagy a nyomtatási minőség a fontosabb-e az adott munkához. A mi projektünkhöz elegendő volt egy olcsóbb nyomtató, némi ismeret a 3D tervezőszoftverek területén, valamint egy kis műszaki szemlélet.
 
montazs1
3D tervezőprogrammal modelleztük a kapcsolót
 
A működésre és a formavilágra több tervet is készítettünk, végül az iOS ihletésű megjelenés mellett döntöttünk. Ez a kapcsoló 3 elemből áll, ami részben a működés, részben a nyomtathatóság miatt volt fontos. A kapcsoló alapja tartalmazza a szimbólumokat, a gomb a mozgó alkatrész, a keret teteje pedig rögzíti a gombot. A tervezés során fontos feladat az elemek közötti tűrések méretezése, aminek biztosítania kell a gomb szabad mozgását, valamint a keret két elemének összepattanását is. A tűrések a nyomtatási technológiák és a nyomtató függvényében változhatnak, ezért a kész modellt a kiválasztott nyomtatóhoz kell igazítani nyomtatás előtt.
 
montazs2
A kétállású kapcsoló piszkos és tiszta állapota
 

Megterveztük az ikonográfiát

A gombnak nem elegendő mozognia, az állapotok jelentésének is egyértelműnek kell lennie. Mivel több nyelvű környezetben dolgozunk, ezért a papír prototípus szöveges jelzései helyett itt ikonokat terveztünk. A 3D modellt egy színben nyomtattuk ki, ezért az ikonok egyszerű festéséhez mélyedéseket terveztünk az alapra. A nyomtatás és festés után már csak fel kellett ragasztani a kapcsolót a tervezett helyére. Ezt a problémát megoldottuk.
DSC_1561 copy
 

De miért nem tudja ezt minden mosogatógép?

A problémát megoldottuk, a kapcsolónk szuperül néz ki, tökéletesen működik és nagyon szeretjük. A gombunk sok beszélgetést indukált az elmúlt hónapokban, ami alapján egyértelművé vált, hogy ezt a problémát sok irodai környezetben dolgozó átéli nap mint nap. De miért nem rendelkezik ezzel a funkcióval minden mosogatógép alapból? A 3D nyomtatott prototípus után megterveztünk a mosogatógépekbe építhető funkció logikai modelljét is.
 
switch-hu-05
 
Egy mérleg használatával egyértelműen megállapítható, hogy koszos vagy tiszta edények vannak-e a mosogatógépben. Mosogatás után a mosogatógép tiszta edényeket tartalmaz egészen addig, amíg valaki teljesen ki nem pakolja azt. A teljes kipakolás után a gép koszos edényeket vár ismét.
 

Nektek is szükségetek van egy kapcsolóra?

3d-printerHa nektek is szükségetek lenne egy hasonló kapcsolóra a saját irodátokba vagy otthonra, akkor írjatok egy emailt a hello@ergomania.eu címre. Amennyiben összejön 25 érdeklődő, akkor 4000 forintért tudjátok megvenni az eszközt akár egyedi ikonokkal is.
 
Résztvevők, külön köszönet:
Lukács Illés, Munkácsi Kristóf, Pápai Szabolcs, Somogyi Imre, Zelizi Tamás

Oszd meg velünk véleményed

Kérem írd be üzenetedet

Kérem írd be email címed!

Kérem írd be üzenetedet

Küld

Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

Csapatunk

Kapcsolat

Kedves Ergo,

A nevem
. Az email címem
. Üzenetem:

ajánlott
cikkek

Find out more about the topic

Hogyan javíthatják a chatbotok a banki ügyfélélményt?

2019. feb. 07. | 8 perc olvasás

A chatbotok sokat fejlődtek az elmúlt években. Olyan szektorokban is megjelentek, ahol stratégiai jelentőségű, hogy a vállalat az ügyfeleire összpontosítson – a legjobb példa erre a bankok világa...

A valósághűség dimenziói a papír prototípus esetében

2017. feb. 02. | 8 perc olvasás

A prototípus a tervezési koncepció megjelenítése, amely segít az ötleteinket másokkal megosztani és érvényességüket, használhatóságukat tesztelni. A papír prototípus technika (paper prototying) gyorsan...