Tartalom stratégia

“De jó ennek a weboldalnak a tartalom stratégiája!” Hogy kiáltott-e fel lelkesen valaha is egyetlen felhasználó így? Egészen biztosan nem. De miért is kellene ilyen megállapításokat tennie? Hiszen ha a keresett információt könnyen, gyorsan, egyszerűen megtalálta, és még aktuális is, ráadásul ez elégedettséggel tölti el, akkor olyan, mintha kimondta volna.
Miért fontos a tartalom stratégia?

 • Abban segít, hogy megértsük, felhasználóinknak milyen tartalomra van szükségük, és azt legyártsuk nekik.
 • Hosszú távú megoldást nyújt arra, hogy realisztikus, fenntartható és mérhető tartalmakat publikáljunk.
 • Költségcsökkentéssel és a meglévő eszközeink hatékony kihasználásával jár, ha redundáns, senki által el nem olvasott szövegek helyett effektív és célravezető tartalmakat állítunk elő.
 • Szinergiát teremt az általunk használt különféle kommunikációs elemek között, és egy adott cél felé tereli az összeset, legyen szó social médiáról, nyomtatott anyagokról, házon belüli tudásmenedzsmentről.
 • Az átgondolt és megtervezett content stratégia megóv minket attól, hogy alulbecsüljük a tartalom kialakításához szükséges időt és erőforrásokat, ami általában a projektek csúszásához vezet.

 
Erin Kissane, The Elements of Content Strategy c. könyvében James Bond példáján keresztül szemlélteti a jó tartalom stratégiát. Bond okos és ügyes, de már sehol sem lenne, ha hiperkompetens kiszolgáló csapata nem állna mögötte. Ha hirtelen ősellenségét kell üldözőbe vennie, a csapat alátol egy Aston Martint. Ha egy gyönyörű nő megmérgezi, épp időben előkerül az ellenszérum. A segítség mindig a megfelelő időben, a megfelelő formában érkezik. Nem ajánlgatják neki a rendelkezésre álló megoldásokat egyfolytában, hátha majd egyszer szüksége lesz rájuk. A tartalom is akkor megfelelő a felhasználók számára, amikor hozzájárul céljaik eléréséhez.
Milyen a jó tartalom?

 • Kielégíti a felhasználói és az üzleti célokat: a kettő kéz a kézben jár – felhasználók nélkül semmit sem ér a tartalmunk; ha pedig átgondolatlan tartalmat nyújtunk, előbb utóbb felhasználóink sem lesznek.
 • Hasznos: határozzuk meg az egyes tartalmak célját, és vizsgáljuk meg, hogy az előállított tartalom kiszolgálja-e a célkitűzést.
 • Felhasználó központú: a tartalmat a felhasználóink kognitív szerkezetéhez kell igazítanunk pl. hogyan gondolkoznak, milyen kifejezéseket használnak.
 • Világos: törekedjünk arra, hogy a felhasználó számára minden világos legyen. Strukturáljuk a tartalmat úgy, hogy könnyű legyen eligazodni rajta, és használjuk a felhasználó nyelvét.
 • Konzisztens: amikor egy weboldal nyelvezete és megjelenése konzisztens, a felhasználó kognitív terhelése csökken, és egyszerűvé válik számára a tartalom befogadása.
 • Tudatos: távolítsuk el a szükségtelen tartalmakat.
 • Törődést igényel: ahhoz, hogy weboldalunk tartalma aktuális legyen, folyamatosan vagy meghatározott időterv alapján foglalkoznunk kell vele. Frissítsük a szükséges tartalmakat, azokat pedig, melyek már nem aktuálisak, távolítsuk el.

Oszd meg velünk véleményed

Kérem írd be üzenetedet

Kérem írd be email címed!

Kérem írd be üzenetedet

Küld

Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

Csapatunk

Kapcsolat

Kedves Ergo,

A nevem
. Az email címem
. Üzenetem:

ajánlott
cikkek

Find out more about the topic

Mondom, hogy értsd: hogyan van értelme hangalapú játékot fejleszteni?

2020. ápr. 27. | 12 perc olvasás

Mára a fizikai input eszközök (billentyűzet, egér, érintőképernyő) mellett tagadhatatlanul mindenhová elterjedtek a mikrofonok is. Megtalálhatók az összes telefonban, de egyre gyakrabban fellelhető perifériának...

Az azonnali fizetés kialakulása, és amit tudni érdemes

2020. Már. 29. | 12 perc olvasás

Annak ellenére, hogy azonnali üzenetváltás korát éljük, a banki utalásoknál akár egy egész napot is várnunk kellett, míg az összeg a címzett számláján megjelent. Nem beszélve arról, ha az utalás ideje...